איך להתחיל עם ירקות חורף? מתכון לקציצות ירק, ומתכון לעלים ירוקים מוקפצים

הירקות האלה מסמלים עבורי את תחילתה של עונה שכולה שפע מלבב. זאת עונה שבה אני נהית יותר מאושרת, כך שכולם מרוויחים, ולכן אני עושה הכל כדי לקדם אות החורף בברכה.
בערוגה שלנו הזרעים עוד מתפתחים, ואני מחכה ובזמן הזה מתפללת לגשם עד שיהיו שם ירקות שורש ראויים לאכילה. בינתיים אני מתפנקת עם הירוקים שכבר מרימים את החזה – מנגולד, קייל, פאק צ’וי, חסה וגם רוקט.
אני יודעת, לרבים מכם הירקות האלו קשים לאכילה, ומכאן שגם לבישול. ירקות שורש טעמם עז, לוקח זמן לבשל אותם וגם לא תמיד יודעים איך…והעלים הירוקים – איך אוכלים אותם?
אז יש דרכים קלות וכיפיות לבשל ולאכול ירקות שורש, ולא כל מתכון עם סלק מתחיל בבישול שלו במים. (רמז – אפשר לעשות קציצות!)
והתרד, המנגולד, הקייל, מה עושים איתם? זו שאלה נפוצה אצל מי שמזמין ירקות מחוות אורגניות. מקבלים ארגז אחת לשבוע – עם מגוון ירקות עונתיים, כאלו שלא תמיד פוגשים בסופר, מה שהופך את מלאכת הבישול להרבה יותר מעניינת ושונה כי מה שיש בארגז – זה מה יש – וכדאי לדעת לעבוד עם זה 🙂
אז אם אתם מחפשים מה לעשות עם התרד והמנגולד שמסתכלים עליכם בציפייה בכל פעם שאתם פותחים את המקרר, או שבא לכם לאכול סלק, אבל הוא מפחיד אתכם בצורתו הגולמית – הנה שני מתכונים פשוטים שיתנו לכם כיוון והשראה להתחיל לבשל ירקות בחורף הזה. ויאללה שירד כבר גשם.
ירוקים מוקפצים עם עדשים שחורות מונבטות
מה צריך:
בצל לבן אחד בגודל בינוני
שקית תרד טורקי – כ 30 עלים
5 עלי מנגולד
2-3 שיני שום
שמן זית, פלפל ומלח
תוספת מומלצת: כוס עדשים שחורות מונבטות
הכנה:
מנביטים את העדשים יומים לפני ההכנה (אין לכם כוח לזה? או שלא הספקתם? גם בלי הנבטים המתכון הזה מצוין). חותכים את הבצל לחצי ואז לרצועות בעובי חצי סנטימטר. מחממים מחבת נון סטיק על להבה גבוהה בלי שמן, וכשהיא חמה שמים בה את הבצל. שוטפים את התרד והמנגולד, מייבשים ומפרידים את העלים מהגבעולים. קוצצים את הגבעולים דק ככל האפשר ומוסיפים למחבת. נותנים לבצל ולגבעולים הקצוצים להשחים מעט, ומוסיפים מעט מים אם מתייבש – כל פעם קצת ולא כמות גדולה. מאדים כ שבע דקות ובינתיים קוצצים את העלים שהפרדנו מן הגבעולים. מוסיפים למחבת ומתבלים בפלפל ומלח, מזלפים שמן זית, מוסיפים את העדשים והשום, מטגנים עוד דקה, ומגישים. מצוין כמילוי למאפים, וכתוספת משדרגת לאורז.
קציצות כתום סגול לבן וירוק (כ 30 יחידות)
450 גרם דלעת או בטטה או שילוב
סלק קטן
לפת קטנה
בצל בגודל בינוני
חצי כוס חומוס מונבט או מבושל
250 גרם דגן אחרי בישול – אורז מלא / קינואה / שילוב
שני עלים ירוקים קצוצים (קייל / מנגולד / תרד)
רבע כוס שמן זית
תבלינים – מעט פלפל, כפית מלח, כפית זרעי כוסברה כתושים וכפית כמון.
הכנה:
אופים בתנור על 250 מעלות את הבטטה והדלעת בקליפתן עד לריכוך – כ 40 דקות. מגרדים בפומפייה את הסלק, הבצל והלפת לרצועות גסות. טוחנים את הדלעת או הבטטה ביחד עם הדגן המבושל ו3/4 מכמות החומוס בבלנדר או בלנדר מוט. מתקבלת עיסה, שצריכה להיות סמיכה ולא נוזלית. את יתר גרגירי החומוס קוצצים גס ומערבבים עם העיסה, הירקות המגוררים, והעלים הקצוצים. מתבלים ומוסיפים את שמן הזית. יוצרים כדורים קטנים ומסדרים על תבנית עם ניר אפיה. מועכים מעט את הכדורים, מכניסים לתנור שחומם מראש ל 220 מעלות ל40 דקות, ובחמש הדקות האחרונות של האפיה מזלפים מעט שמן זית מעל הקציצות. אחרי האפיה נותנים להן לנוח מעט, ורק לאחר מכן מוציאים, למניעת התפרקות. הולך מעולה בתוך סנדוויץ’, או כמנה עיקרית בארוחה.

נעים להכיר, רוני :)
מזה כ-10 שנים, אני נמצאת במחקר מתמשך בתחום התזונה העונתית, הבישול העונתי, הטבעי והמקומי, ומקדישה את רוב הזמן שלי בהעמקת הקשר ביני לבין הטבע והחיים.

קראו עוד…

פוסטים אחרונים

קבלו עדכונים ראשונים

הכניסו את כתובת המייל שלכם לעדכונים מכף עץ

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן