דיבס – הדבש של הענבים

האהבה שלי לפירות היא לא חד משמעית. אני לא אכלנית פירות רצינית, תמיד העדפתי ירקות. מה שכן, זכיתי לגדול בבית שלא קונים בו פירןת, אלא תמיד מקבלים. כנכדה של חקלאי הפירות פשוט תמיד היו מגיעים אלינו, ואולי זו הסיבה שאני די אדישה אליהם רוב הזמן. מה שכן, אני יודעת להעריך פרי טוב, אני אוהבת ללקט פירות בר, ובטוח שאני אוהבת מאוד לעבד את הפירות ואת הסוכר הטבעי שבהם למאכלים וממתקים מיוחדים.

כך עם הענבים של סוף הקיץ. נכון, בשנים האחרונות כבר לא צריך לחכות לקיץ בשביל לאכול ענבים, אפשר למצוא בדוכן הירקות ענבים לאורך כמעט כל השנה. אתם יודעים מה אני חושבת על זה… חבל! הענבים מגיעים אל המדף מארצות רחוקות, נארזו בפלסטיק, עברו במטוס או מכולה, עשו דרך ארוכה. וזה רק בשביל שיהיו ענבים כל השנה… כמה מוזר בעיני ! אין שום דרך לדעת מי גידל אותם, מתי קטפו אותם, ואיזה חומרים עוזרים להם להחזיק מעמד כל כך הרבה זמן. ובדרך כלל… הם לא כאלה טעימים.

ההצעה שלי – כמו תמיד, להתמקד בעונה, לחגוג את הפירות שגדלים בה, להנות מטעם הציפייה והטקסיות כשפרי אהוב עליך מבשיל. לצרוך מקומי. להתעניין באוכל שלך.

אז אני חוזרת לענבים של סוף הקיץ. הגיעו אלי השנה ענבי איזבלה מדהימים, קטנים, מלאי ארומה, מלאי זרעים. מושלמים להכנת דיבס. קיבלתי גם שקית גדולה של ענבים שגדלו בגינה של חברה.

והתחלתי לחגוג.

מהו דיבס?

דיבס הוא הדבש של הענבים, או בגדול – הסירופ שמתקבל לאחר צמצום (בישול) מיץ ענבים. שמה דיסקליימר כאן – אני לא מכינה ולא מתיימרת להכין דיבס מסורתי כמו ערביי הארץ. זו מלאכה קדומה שמשתמרת אצלם מאות שנים, ונעשית בדרך מסויימת שכוללת ידע ופעולות אחרות ממה שאני נוהגת. התוצאה שונה מהתוצאה שלי, שתיהן טובות, תלוי בצורך שלכםן.

עד כאן הדיסקליימר.

בפוסט הזה אני רוצה לסכם את שלבי הכנת הדיבס הביתי שלי, כדי שתוכלו להכין גם דיבס כזה אם תרצו, פשוט מאוד.

אם יש לכםן ענבים נפלאים בהישג יד – זה זמן מצויין להכין דיבס ולשמור במזווה או בארון התבלינים, ולשדרג איתו תבשילים, ממרחים ומאפים, למרוח על לחם או להוסיף למשקה מרענן ומושלם לכל מצב.

מה צריך?

ל 2 צנצנות קטנות –

כ קילו וחצי ענבים בשלים מגידול מקומי

קערה גדולה

קערה נוספת לתהליך הסינון

מסננת גדולה

מסננת דקה

חיתול בד

סיר וכף עץ

הכנה

  1. שוטפים את הענבים מלכלוך ואבק, ומניחים בקערה הגדולה. אין צורך להפריד מהענפים, עדיף שישארו כאשכולות. עם הידיים מתחילים למעוך ולסחוט את הענבים, במשך כמה דקות עד שהרוב המיץ יצא מהם, והוא מכסה את מה שנשאר על האשכול.
  2. סינון ראשון – מעבירים את תכולת הקערה דרך המסננת הגדולה את הקערה השנייה. לוחצים היטב על המסננת להוציא את כל המיץ. אפשר לזרוק את האשכולות ומה שנשאר עליהם, או לשמור ולהכין מיץ תוסס או חומץ. עוד לא כתבתי מדריך לזה… מוזמנותים לשאול אותי.
  3. סינון שני – מעבירים שוב דרך מסננת דקה אל הקערה. עכשיו נשארנו עם מיץ ללא גרעינים.
  4. סינון שלישי – לא חובה. אם יש עוד חתיכות לא רצויות בתוך המיץ, אפשר להעביר אותו דרך חיתול בד לסינון סופי.
  5. מעבירים את הנוזל לסיר ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, ונותנים לנוזל להצטמצם, לכמות הזו לקח לי קצת פחות משעתיים. צריך להיות ליד הסיר ולהקפיד לערבב כל כמה דקות.
  6. לקראת הסוך כשהנוזל ממש סמיך לערבב כל הזמן. בעזרת הכף לבדוק את רמת הסמיכות, וכאשר הנוזל מזכיר ריבה או דבש במרקם – להסיר מהאש, ולהעביר לצנצנות.

זהו… איזה כיף, עכשיו יש לכםן דיבס! אפשר להוסיף אותו לסלט, או לתבשילים, הוא ייתן חמיצות ומתיקות.

וגם – הכנתי ממנו משקה נפלא, ואכתוב לו מדריך בימים הקרובים. היי היי איזה כיף

 

 

 

 

 

 

נעים להכיר, רוני :)
מזה כ-10 שנים, אני נמצאת במחקר מתמשך בתחום התזונה העונתית, הבישול העונתי, הטבעי והמקומי, ומקדישה את רוב הזמן שלי בהעמקת הקשר ביני לבין הטבע והחיים.

קראו עוד…

פוסטים אחרונים

קבלו עדכונים ראשונים

הכניסו את כתובת המייל שלכם לעדכונים מכף עץ

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן