גן הירק היצרני

שנת לימודים לחקלאות מחדשת, יצרנית, בקנה מידה קטן.

קורס עומק, בו תוכלו לרכוש את הכלים הדרושים להקמת גן ירק יצרני - בר-קיימא מבחינה כלכלית ומבחינה סביבתית.

בהנחיית: אסף מיניברג וחברים.

נגן וידאו

לימוד הכולל עבודה מעשית בגינה ולימוד תיאורטי
ומתחלק לשני תחומים עיקריים

חקלאות יצרנית

נלמד איך לתכנן ולגדל תוצרת מגוונת לאורך כל השנה, בכמויות משמעותיות על פי תכנון לשיווק, ותוך טיפוח האדמה והסביבה.

פרנסה

נלמד איך גינה או חווה בקנה מידה קטן עובדת כעסק כלכלי, נלמד מודלים שונים של גינה יצרנית, דרכי שיווק, עבודה עם קהילה או לקוחות, שיווק תוצרת ועוד...

חקלאות יצרנית & פרנסה

למעשה שתי הטריטוריות האלה מתחברות בכל שלב של העבודה בגן הירק, החל משלב בחירת השטח, דרך התכנון, בחירת גידולים וזנים, פרקטיקות גידול ועד אופן הקטיף, והשיווק.

נושאי הקורס

מבוא לחקלאות מחדשת בקנה מידה קטן.

בחלק זה נסקור את ההיסטוריה של החקלאות, מהמהפכה החקלאית, דרך המהפכה התעשייתית, המהפכה "הירוקה" ועד ימינו. ננסה להבין מהו המרחב החקלאי שאנחנו פועלים בו, ומהי מערכת המזון שלנו. איפה יש לנו יתרון בתור חקלאים בקנה מידה קטן, ואיך זה מתקשר להתחלת תכנון גן הירק היצרני.

נכיר מודלים שונים של גן ירק יצרני בדגש על פרקטיקות חקלאיות שונות ובדגש על כיווני שיווק שונים. לימוד זה יכול לתת כיוון ליוצאים לדרך, מהו המודל שיתור מתאים לכל אחד, כדיי שניתן יהיה להתחיל בכיוון מסוים, שכמובן מתעדכן עם הזמן והנסיון.

בחלק זה נתמקד ב –
  • ההיסטוריה והעתיד של המזון שלנו.
  • חקלאות מחדשת, וגידול מזון בהשראת הטבע.
  • היכרות עם גישות גידול שונות.
  • היכרות עם מודלים יצרניים שונים.
  • על חיי החקלאי המתחיל, קודים וויטמינים לתחילת הדרך

בחירת שטח, אדמה ומיקום הגן.

בכדיי לגדל גן ירק איכותי ומוצלח מבחינת תוצרת, המשימה שלנו כמגדלים היא ליצור את התנאים המיטביים לגידול. את חלק מהתנאים אנחנו יכולים ליצור ועל חלקם להשפיע. אך יש תנאים נתונים עליהם אין לנו השפעה.

בחלק זה של הלימוד נבין מהם הפרמטרים החשובים להתייחסות בבחירת השטח, או בשטח הקיים, איזה בדיקות כדאי לבצע, ואיך לעבוד עם מה שיש לנו על מנת להביא את השטח שלנו למצב מיטבי לתחילת עבודה, עוד לפני שלב הגידול.

בחלק זה נתמקד ב -

  • בדיקות שטח ופרמטרים לבחירת מקום.
  • מחקר האיזור המקומי וכיווני פרנסה.
  • אינטואיציה וקשר עם המקום.
  • תכנון ועיצוב הגינה והמרחב.
  • תשתיות קיימות והקמת תשתיות.

    בחלק זה תקבלו –
    צ'ק ליסט לבחינה ובחירה של שטח אדמה לגן ירק יצרני.
  • בחירת מודל כלכלי ובניית תכנית כלכלית

    תכנון כלכלי טוב מתחיל מהסוף – מהו השכר שאני בתור חקלאי רוצה לקבל בסוף כל חודש? עם השאלה הזו מתחילים את תהליך התכנון הכלכלי שבתוכו אנחנו מבינים מהם היעדים הכלכליים של גן הירק? מהו גודל השטח שנרצה לגדל על מנת לעמוד ביעדיים? איך לנהל את התכנית לאורך השנה, ואיך זה ישפיע על תכנון הגידולים שלנו?

    כאשר אנחנו מקימים גן ירק יצרני ישנן עלויות הקמה ועלויות שוטפות, על מנת שגן הירק היצרני שלנו יהיה בר קיימא גם מבחינה כלכלית, וגם יאפשר מקור פרנסה לחקלאי, עלינו לבנות מודל כלכלי בהתאם לתנאים שלנו, לצרכים ולמגבלות כמו גודל הגן וקהל היעד.

    נלמד בחלק זה לחשב מהו צפי ההכנסות מתא שטח מסוים, ומהם יעדי שיווק התוצרת שצריך להגיע אליהם על מנת להגיע לצפי ההכנסות. נדבר על איך ליצור שוליים רחבים של הכנסה, ועל הזדמנויות נוספות לפרנסה במרחב הגן.

    בחלק זה נתמקד ב –

    • הצבת יעדים ומטרות אישיות.
    • עלויות הקמה.
    • עלויות תחזוקה שוטפת.
    • צפי הכנסות פר שטח ומודל שיווק.
    • הזדמנויות נוספות להכנסה.
    • בניית תכנית כלכלית.

    בחלק זה תקבלו –

    • פורמט לניהול הוצאות הגן.
    • טבלת הוצאות נפוצות בהקמת גן ירק, והערכת עלויות.
    • טבלת מעקב הכנסות.
    • תבנו לעצמכם במהלך החודש של לימוד זה תכנית כלכלית בין אם לפרויקט אמיתי או כתרגול.

    תכנון גידולים – גן ירק יצרני

    בחלק זה נלמד איך לקחת את השטח שלנו, ואת התכנית הכלכלית שלנו, ובהתאם לתנאים שלנו ליצור תכנית גידולים. תכנית הגידולים היא אחד מגורמי המפתח העיקריים להצלחה של גן הירק היצרני, במיוחד בקנה מידה קטן בו אנחנו רוצים לעבוד בצורה חכמה עם השטח הקטן ולהפיק מקסימום תוצרת .

    נלמד איך לבחור את הגידולים לעונה, אשתף מהגידולים הנבחרים והזנים הנבחרים שלי בתא שטח קטן, ונבין מהם הקריטריונים שיש להתייחס אליהם בבחירת גידול. לאחר בחירת הגידולים, נלמד איך לשבץ את הגידולים במפת הגינה, ונבנה קלנדר שתילות וזריעות שינחה אותנו מבחינת כמויות ותזמונים של שתילה וזריעה במהלך כל עונה. נלמד בתחום זה על מחזור זרעים, על החשיבות שלו בהתחדשות האדמה, ועל איך לבנות תכנון למחזור זרעים.

    בחלק זה נתמקד ב –

    • אסטרטגיות גידול ושיווק לבחירת גידולים.
    • גידולים מובילים בתא שטח קטן.
    • תכנון לכמות התוצרת.
    • יצירת מפת גינה.
    • שילובי ירקות בערוגה.
    • תחשיב מחזורי שתילה וזריעה.
    • תכנית עבודה על גבי קלנדר.
    • הארכת העונה.

     

    בחלק זה תקבלו –

    • מסמך גידולים מובילים ורווחיות גידולים.
    • נעבור תהליך תכנון משותף בסופו תצאו עם תכנון לתוצרת.
    • פורמט קלנדר שתילה וזריעה שתמלאו בתהליך התכנון.
    • פורמט מפת גינה.
    • פורמט לניהול מחזור זרעים.

    פרקטיקות גידול

    בחלק זה נלמד הלכה למעשה איך לגדל ירקות איכותיים, החל מהיכרות האדמה ועבודה עם אדמה חיה, דרך שתילות וזריעות, תחזוקה במהלך שלבי הגידול השונים ועד קטיף.

    נלמד אסטרטגיה לניהול העשבייה בגן, נלמד להכין ערוגות שלב אחרי שלב לתנאי שתילה טובים בכל עונה, ושמירה על המיקרוביולוגיה בקרע. נלמד על קרקע ומים, תיאוריה ומעשה, הזנה של צמחים, איך לתכנן ולנהל השקיה, ואיך להגן על הגידולים שלנו באופן שלא פוגע בסביבה.

    נעבוד בחלק זה עם כלים מקצועיים לחקלאות בקנה מידה קטן כמו מזרעה ידנית (jang seeder) כלי עישוב חכמים ועוד מגוון כלים להכנת ערוגות, כמו קילשון רחב וטילטר (tilther). עבודה עם כלים אלה חוסכת זמן רב ועבודה מאומצת, וההתנסות איתם בקורס תיתן לכם את מה שצריך כדיי להתחיל ולעבוד איתם אצלכם.

    בחלק זה של הלימוד נתמקד ב-

    • בריאות ופוריות האדמה.
    • הכנת שתילים וזריעה ישירה.
    • קומפוסט, הזנה, ותכשירים טבעיים.
    • הכנת ערוגות יעילה.
    • שיטת האי-פליחה/מינימום התערבות/ no till.
    • בחירת והקמת מערכת השקיה.
    • איך לשתול ואיך לזרוע.
    • הגנת הצומח.
    • תחזוקה עונתית.
    • כלים מקלים.
    • קטיף.

    מיומנות ויעילות

    יעילות בדרך כלל מצלצלת כמשהו ששייך למפעלים או תאגידית קפיטליסטיים כאלה או אחרים, אך למעשה יעילות היא מופע טבעי, אם נחשוב על התנועות שקורות במערכת אקולוגית טבעית, נוכל לראות “יעילות”, בטבע כל תנועה היא במקום הנכון, אין פסולת, ואין בזבוז אנרגיה.

    בהקשר הזה, אפשר להגיד שחוסר יעילות הוא למעשה המצאה אנושית. מתוך זה, לעיתים קשה לנו להגיע ליעילות טבעית מתוך מערכות אנושיות מסורבלות שאנחנו בונים. בגן הירק בקנה מידה קטן יש לנו כמה הזדמנויות ליצור מערכות יעילות עם מינימום פסולת, פיזית ואנרגטית, ועם תהליכים נקיים, תנועות נכונות, ומערכות שמזינות אותנו ודורשות מינימום מאמץ.

    מבחינתי היעילות מורכבת מ-2 גורמים עיקריים –

    1. מערכות
    2. מיומנות

     

    מערכות
    מערכות יעילות יקלו לנו על העבודה, עם מינמום פסולת ומקסימום תגמול, לדוגמה “מערכת ניהול גידולים” טובה תעזור לנו להבין מה צריך להישתל, מתי הוא צריך להישתל, ואיך זה מתחבר לשיווק התוצרת, וכל זה בלי שנצטרך לחשוב מחדש כל פעם מה כדאי ומתי, אלא על בסיס תכנית מסודרת שבנינו בתחילת העונה.

    “מערכת קטיף ואחסון” טובה תתוכנן מראש ככה שהאחסון יהיה קרוב ככל הניתן לאיזור הקטיף, שעמדת השטיפה תהיה מעוצבת לעבודה זורמת, ושלקטיף עצמו נשתמש בכלים וטכניקות שיפחיתו את זמן העבודה ויקלו על המאמץ שלנו.

     

    מיומנות  –
    ניתן להיות מלומדים מאד בכל מה שנוגע לגן ירק יצרני או חקלאות מחדשת בקנה מידה קטן, אך ללא מיומנויות העבודה והניסיון המעשי, יהיה קשה יותר, ושוחק יותר להצליח לעמוד ביעדים של גן הירק תוך כדיי שמירה על אורח חיים בריא ומאוזן.

    לכן, אחד הדגשים במהלך הקורס הוא צבירה של מיומנויות העבודה בידיים, לימוד זה הינו מעשי ובתוכו נקדיש זמן ניכר מהמפגשים שלנו לעבודה משותפת בגינה בדגש על עבודה נכונה, תנועה יעילה, ומיומנות גבוהה.

    מיומנות טובה היא כלי חשוב ביותר בארגז הכלים שלנו, יותר מאשר מזרעה טובה, או כלים להכנת הקרקע, מיומנות ידיים טובה היא הבסיס, והיא המלאכה, כפי שנגר לומד את מלאכת העץ, או האופה את מלאכת היצירה בקמח עד רמה שהמיומנות כבר חיה בו, ככה על החקלאי ללמוד את מלאכת האדמה ולעסוק בה עד רמה שבה המיומנויות חיה בו.

    בחלק זה –

    • נצא לגן הירק בכל מפגש, או כמעט בכל מפגש ונתרגל מיומנויות שונות ועיקריות לגידול הירקות.
    • יתאפשר להצטרף לימי קטיף בגינה, על מנת לצבור את מיומנויות הקטיף החשובות.
    • בכל מפגש עבודה כזה, אציג את המיומנות עליה נעבוד, וינתן זמן תרגול אשר יהווה כפתיחה לקראת תרגול עתידי נוסף.

    הכנת תוצרת למכירה

    אחד הדברים הכי חשובים אם רוצים לגדל תוצרת איכותית ולשמור על התחדשות והמשכיות בגינה הוא הקטיף, לכל ירק יש את הזמן ואופן הקטיף הייחודי לו, אשר יאפשר טעם מיטבי והתחדשות מיטבית של הצמח.

    בחלק זה נלמד את אופני הקטיף האידאליים, ונלמד איך לטפל בכל ירק לאחר הקטיף ולקראת שיווק.

    אנחנו משקיעים המון אנרגיה בגידול הירקות ואני מאמין שחשוב להשקיע לא פחות אנרגיה גם לאחר הקטיף אם רוצים שהירק יהיה איכותי, טעים ואטרקטיבי, נלמד איך להקים עמדת שטיפה לירוקים ושרשים בחורף, ונלמד דרכי אריזה שונות בדגש על נראות ושמירה על הסביבה.

    איך להקים דוכן אטקטיבי לשוק איכרים, או שוק בגינה, ואיך כדאי להיערך למשלוחים אם זה חלק מהמודל שלכם.

    בחלק זה נתמקד ב-

    • זמני קטיף בכל עונה.
    • עמדת שטיפה.
    • אריזה.
    • תצוגה.
    • משלוחים.

    מכירת תוצרת

    חלק זה של הלימוד יתמקד באפשרויות השונות שיש לחקלאים בקנה מידה קטן במרחב הגדול שנקרא מערכת המזון שלנו.

    נלמד על היתרונות והחסרות של כל מודל שיווק, משוק איכרים דרך חקלאות בשיתוף הקהילה ועבודה עם מסעדות ושפים.

    בחלק זה נלמד איך “להגיע אל לקוחות”, או יותר טוב, להביא לקוחות אליכם. איך לפרסם ולשווק את העשייה שלכם על מנת ליצור תנועה ועניין סביב המקום שלכם, מתקשורת עם הקהילה המקומית ועד שיווק ברשתות החברתיות.

    בחלק זה נתמקד ב –

    • יום שוק
    • שוק איכרים
    • CSA (חקלאות בשיתוף הקהילה)
    • סלים בהזמנה אישית
    • שיווק לקמעונאים
    • מכירה למסעדות ושפים
    • שילובי שיווק
    • מערכת קבלת תשלומים
    • שיווק ברשתות חברתיות ושיתופי פעולה

    לימוד מזרע ועד שיווק של גידולים מובילים

    ליבת העשייה שלנו היא לגדל ירקות, חלק מהאתגר המעשי והאינטלקטואלי, קשור בגידול מגוון רחב של ירקות בעלי אופי וצרכים שונים. בניגוד להתמקצעות בגידול אחד, אנחנו נלמד לעומק שלב אחר שלב, מזרע ועד מכירה, את הירקות המובילים לגידול בקנה מידה קטן בכל עונה.

    החלק הזה יעניק לכם את הכלים לגדל עם הביטחון שאתם יודעים מהם התנאים ודרכי העבודה שיניבו לכם את התוצרת והכמות אליה אתם מכוונים במודל העסקי. והידיעה שהירקות שתגדלו יהיו אטרקטיביים ואיכותיים לשיווק.

    בחלק זה נתמקד בגידולים הבאים –

    חורף

    • גזר
    • סלק
    • צנונית
    • לפת מתוקה
    • רוקט
    • חסה
    • מיקס עלים לסלט
    • פטרוזיליה
    • כוסברה
    • שמיר
    • סלרי
    • קייל
    • מנגולד
    • תרד
    • באק צ’וי
    • בצל ירוק

    קיץ

    • עגבניות מורשת
    • עגבניות שרי
    • מלפפון
    • קישוא
    • חציל
    • פלפל
    • דלעות
    • בזיל
    • תרד מלבר
    • בטטה
    • תירס
    • שעועית שיחית
    • תבליני קיץ

    מבנה הקורס:

    2 מפגשים בחודש בגינת העץ – ימי חמישי 9:00-16:00
    מפגש 1 בחודש – סיור בגן ירק יצרני בארץ – ימי חמישי 9:00-16:00
    מפגש 1 בחודש – זום שאלות ותשובות - ימי חמישי 19:00-20:30.
    סך הכל 4 מפגשים בחודש, למשך 10 חודשים, בין אוקטובר ליולי.

    לאורך השנה 32 מפגשים, 224 שעות לימוד פרונטלי + 15 שעות לימוד בזום.
    מתחילים ב-12.10.23
    IMG_20210912_181224
    AAA08873
    IMG_20210709_081545
    IMG_20220106_152551

    עם מה תצאו מהקורס

    הדבר הכי משמעותי שתצאו איתו יהיה מה שיחיה בכם/ן + הידע והמיומנות לעסוק בעשייה זו.

    בוגרי הקורס

    איתמר יקיר - גן הירק ימין אורד

    הגעתי לקורס לאחר 4 שנים של תעסוקה בגידול ירקות במסגרות חינוכיות. האמת היא כשנחשפתי לקורס של אסף, הייתי בתודעה של אני יודע לגדל הכל די סבבה וכמה כבר אפשר לחדש לי? די יהיר מצדי, וכבר במפגש הראשון הרגשתי מובך מכמות המידע היעיל והמעורר השראה שאסף העביר ומהשיתופים של החברים היקרים לקבוצה. תוך כדי תנועה (די מהר) קלטתי כבר שאני בתהליך שהוא הרבה מעבר ללימודים. התאהבתי בכל החברים והחברות לקבוצה ואני מרגיש בר מזל על החוויות והשיחות איתם. אני בתחושה של צמיחה ושל תנועה חיובית בחיים הודות לקורס מבחינה מקצועית, איכות הגידולים וההתיעלות בעבודה קפצו, מגוון הגידולים התרחב משמעותית (כיום המשק אינו משלים סחורה לסל מספקים אחרים), שיווק ותכנון תוצרת פתאום נהיו לא מילים גסות אלא נגישות ומובנות. אסף ממש פיצח את השיטה איך להעביר את הידע המדהים הזה בצורה פנומנלית ובמלא מלא חן. בקיצור, ממליץ בחום בקיצור, אני הכי ממליץ לכם ן להצטרף

    תומר בוז'ו - חוות שורש יעקב - כרם בן זמרה

    בשנים האחרונות אני מסתובב עם הפנטזיה ללמוד לגדל מזון בשיטות אקולוגיות. מיד כששמעתי על הקורס של גן הירק היצרני, תחושות הבטן שלי אמרו לי שזה זה. עזבתי את מצפה רמון ועברתי לגור בצפון כדי להיות חלק מהקורס, ותוך כדיי הקמתי חלקה נסיונות ללמידה. הציפיות והתקוות שלי התגשמו מעל ומעבר. גידול הירקות והקמת עסק חקלאי הינו חלק משמעותי מהקורס אבל כלל לא העיקר. הלך הרוח והרעיונות הנלמדים בקורס דרך המפגש עם אסף ועם חברים אחרים בקבוצה, הם אלו שהפכו את הקורס הזה לחשוב ומיוחד עבורי. אני יוצא מהשנה הזאת עם ביטחון להמשיך לגדל ולגדול וגם ללמוד ולטעות בדרך.

    אורי גולדברג - גן הירק במושב פרוד

    למדתי אצל אסף חקלאות אחרת. בכל המובנים. למדתי לשאול שאלות, ולשמוע תשובות מעמיקות ומנומקות, וגם לפעמים להשהות עם השאלה. למדתי על התפקיד שלנו החקלאים להיטיב עם האדמה והסביבה, ועם זאת להיות יצרניים ועם חשיבה כלכלית. למדתי להיות רגישה בפרטי פרטים לצרכים הספציפיים של כל צמח וירק, ובו זמנית להסתכל על הגינה כמכלול עם מערכות שכדאי שיפעלו באופן עצמאי. למדתי חקלאות קשובה יותר לאדמה ולצומח, מקצועית ויעילה, עם אסטתיקה שכל כך יפה בעיניים ועושה טוב בלב. במפגשים השבועיים התגבשה חבורה מיוחדת של אנשים ונשים. זכיתי בחברים חדשים שילוו אותי בהמשך הדרך, ובמורה לחיים. קיבלתי כל כך הרבה יותר ממה שדמיינתי. תודה.

    עמית מכטינגר

    איזו שנה יא ראבאק מי היה מאמין שאני אשב בקבוצה ואקשיב שמונה שעות רצוף .. טוב ברור שיצאתי ״להתאורר ״ אני מאלה שעושים סיבובון וחוזרים להקשיב תאמת ככול שהשנה עברה פחתו הפעמים לאיורור וההקשבה גדלה כול שעור מרתק מעניין ובכול פעם שלח אותי ישר אחרי השעור לגינה שלי לעשות את מה שלמדנו באותו היום (ממש חנונה בפעם הראשונה בחיי). הצלחות וכישלונות ניסוי ותהיה עבודה על המידות סבלנות אורך רוח התבוננות כלים רבים שרכשתי והעמקתי מול עצמי ומול הסביבה בכלל . תודה אני בודאות לא אותה חקלאית שהיתי לפני הקורס .

    אוריאל שיינמן - טבח "Butter"

    במהלך השנה ליווית ולימדת אותנו את מה שלפעמים נראה מבחינתך הכי ברור בעולם, לאט לאט התמקצעתי, הבנתי ולמדתי את היסודות של כל דבר, מה דורש להקים ולתחזק גן ירק יצרני, מה המאפיינים, בעיות ויתרונות של כל גידול, איך לייעל כל פעולה שאנחנו עושים ולמקסם את הפוטנציאל של הגינה או השטח, אבל בעיקר לממש את הפוטנציאל האישי של כל אחד מהתלמידים. בסבלנות, בתשומת לב ובשקט לימדת אותנו לפתח את היכולות האלו, ובמקביל יכולתי ליישם אותם אצלי בשטח ולעת שתוכל לענות על כל שאלה שתעלה במהלך הדרך. בסופו של דבר הקורס ענה על כל הצפיות, ומרגיש שעזר לי מאוד לקבל את הכלים שהרגשתי שהיו חסרים לי. אז תודה על השנה המדהימה הזו, אפילו שלא סיימנו עדיין.

    אפרת הרלב – מובילה את גן הירק בחוות רום

    פעם בשבוע בקעתי מהבועה שלי ומזרם החיים השוצף ולקחתי לי יום ללמוד משהו שמזמן רציתי להבין אותו מעבר לרמה האינטואיטיבית. פגשתי קבוצה כל כך מתוקה של אנשים ויחד היה תומך לגדול כל אחד בדרך שלו. קיבלתי המון בטחון בלהיות חלק מקבוצת אנשים שכולם בשלבי בנייה פיזית או רוחנית של הגינה שלהם. הלמידה בקורס יחד דרך הגוף היא יקרה מפז, היום אני מבינה שהיא נדבך מאד משמעותי בביטחון שנבנה לי להקים גן ירק משלי. אסף מעביר את הידע מהמסע שלו בהמון ענווה ומתוך ניסיון עשיר (לא רק בגידול ירקות), הענווה ללמד את מה שעובד לו ולא כאמת אחת, לי זה אפשר מאד להתמסר ליידע ולחכמה שזרמו ממנו. אסף עודד אותנו לצייר לנו את הגינה שלנו במידות שלנו ובייחודיות שלנו. החלק בקורס בו סיירנו בגינות ירק ברחבי הארץ היה גם הוא חלק מרגש, ששוב אמר לנו, יש הרבה דרכים לגדל ירקות ולחיות את אורך החיים הזה של קרבה לאדמה, תהיו קשובים לעצמכם ותבחרו. אני כל כך שמחה שבחרתי להגיע לקורס השנה ויצאתי לנשום ולפגוש אנשים מעוררי השראה.

    מתן לאור - חקלאי ב'גן הירק בבוסתן הגליל'

    ההתגלגלות שלנו לקורס גן הירק היצרני לא הייתה מקרית. במהלך האביב בשנה שעברה יצאנו למסע חוות ברחבי הארץ. המטרה שלנו הייתה למצוא את החווה והא.נשים מהם נרצה ללמוד להיות חקלאים. במהלך המסע פגשנו המון א.נשים, סגנונות גידול ואורחות חיים. היו ימים בהם ביקרנו ב-3 חוות אחת אחרי השניה, ראינו הרבה. אל גינת העץ ואסף הגענו ממש לקראת סוף המסע, ונדהמנו ממה שראינו. עבדנו עם אסף חצי יום בהכנת ערוגות, וסיימנו את היום מלאי השראה, רעננים ושמחי לב. עבודת האדמה שהיינו רגילים אליה תמיד הייתה כרוכה במאמץ פיזי גדול ולעיתים מתיש. בסיום היום הזה ידענו שנינו שאסף הוא האדם שממנו אנחנו רוצים ללמוד בשנה הקרובה. במהלך הקורס למדנו מאסף לא רק איך לגדל ירקות, אלא גם איך לעשות את זה בצורה חכמה, יעילה ומדויקת, כזו שמשאירה את הגוף והלב שמחים, והבטן שבעה מירקות טעימים. למדנו על התבוננות אקולוגית רחבה, אהבה לגינה, מוסר עבודה וחריצות, דרכים להתפרנס מגידול ירקות, ואיך ניתן לשמור על נחת ואורח רוח בתוך עבודת האדמה. בגדול - איך להגשים חלום ואשכרה להצליח לחיות אותו ולא רק לרדוף אחריו. במהלך הקורס הקמנו גינה יצרנית בעצמנו והתחלנו למכור ירקות. הלימודים בקורס השרו בנו את הביטחון לעשות זאת, ואסף היה שם איתנו בכל השלבים, עזר, תמך ונתן עצה טובה.

    שני אלומה

    קורס גן הירק היצרני העניק לי משאלות לב עמוקות, שלא ידעתי אפילו שאני מסתובבת איתן. המשאלה לצלול לעומק של גידול ירקות ושל גן הירק, המשאלה להבין איך לעשות את זה טוב באמת, וגם איך לעשות את זה בסדר גודל שמאפשר לי לגדל ירקות לקהילה שמסביבי, ואפילו איך אני יכולה להתפרנס מזה. המשאלה להכיר אנשים שמבקשים לעצמם דברים דומים. לא שיערתי לי כמה ידע אני אוכל לרכוש בזמן כה קצר. ידע פרקטי, זמין, אבל גם ידע רחב ומקיף, שמתחיל ב'למה לעשות את הדברים', ומגיע גם לאיך להיות הכי יעילה שאפשר בכל פעולה קטנה שאני עושה בגינה. אני מרגישה ממש זכות ללמוד מאסף. הוא מפוצץ בידע, והוא גם צנוע וגמיש ורוצה לתת מעצמו וחי עד הסוף את מה שהוא מלמד. מומלץ בחום גלעד גורל

    דניאל הרשקוביץ

    הקורס של אסף הוא מהבחירות הטובות שעשיתי בחיים, זה מתנה לחיים לכל אדם שרוצה ליצור לעצמו שגרת חיים קרובה לאדמה שמאפשרת להתפרנס. אסף מורה מיוחד, עם עומק ודיוק שמייצר השראה, הוא מעביר ידע בצורה נגישה ברורה ונעימה שגרמה לי לשמור על מיקוד לאורך השנה. מעבר למילים יש גם המון פרקטיקה שזה כמו הסודות הקטנים שהופכים אדם ליעיל פי כמה, וזה זהב בעולם החקלאות כי חוסכים בזמן, אנרגיה וכסף. בנוסף בקורס יש נטוורקינג לשיתופי פעולה עתידיים. סך הכל קורס מקיף ומעולה לאדם שרוצה לגדל בצורה יצרנית.

    גלעד גורל - חקלאי מגינת "עשב לימון" בבית לחם הגלילית

    בכנות, הקורס הזה היה המסגרת הכי מדוייקת שהגעתי אליה בחיי. בשנים האחרונות פיתחתי תשוקה גדולה לגידול ירקות, וההתעמקות בפרקטיקות גידול שהן גם מקיימות ברמה האקולוגית וגם ברמה הכלכלית הלהיבה אותי בכל מפגש. לאורך הקורס יישמתי את הידע שנצבר בגן ירק משלי שכבר הניב שפע ירקות לדוכן שבועי במהלך הסתיו-חורף ולקייטרינג שלי ושל זוגתי. הלוואי וגם במחזור הבא יגיעו לקורס של אסף האנשים הנכונות, שיקימו גני ירק משלהם.ן ונייצר ביחד חקלאות אחרת, בעיניי טובה יותר.

    מנחים וחקלאים אורחים

    בקורס, המשתתפים יחשפו למגוון מודלים גידוליים ומודלים כלכליים לגן ירק יצרני, לשם כך אספנו נבחרת מיוחדת וסופר איכותית של מיטב חקלאים מקומיים שעובדים בקנה מידה קטן ומיטב מומחי תוכן רלוונטיים.

    שי ערב לוי

    בן אדמ.ה, מהנדס סביבה בוגר טכניון בהתמחות קרקע ומים, צברתי נסיון מחקרי מהטכניון ומהמכון הטכנולוגי של ציריך בעל נסיון מעשי בחברת התפלה, כמתכנן שימור קרקע וניקוז במשרד החקלאות, כראש תחום סביבה ברשות נחל הקישון וכיועץ עצמאי. ״אוהב לחקור ולהתבונן באדמה, מים ומערכת היחסים ביניהם שמולידה מגוון צורות חיים משמחות 🌱 אוהב ללמד וללמוד מכל מי שנקרה בדרכי." נכון להיום - אני יוזם ומשתתף בפעילויות מגוונות בתחומי בריאות האדמה - חינוך, הדרכה מקצועית ומימון.

    שי ינחה בקורס שלנו מפגש בנושא קרקע ומים.

    גלעד גורל - חוות עשב לימון

    גלעד הוא אחד מבוגרי הקורס גן הירק היצרני והבעלים של חוות עשב לימון. בביקור בחלקת גן הירק שלו נבקר ונלמד על הפרקטיקות שבחר, סגנון הגידול ודרכי שיווק התוצרת.

    ד"ר עידו אביאני

    ד"ר עידו אביאני, הוא הבעלים של 'compostea ישראל', עידו בוגר תכנית הלימוד של איליין הינגהם, ומוביל דרך בישראל בכל מה שקשור ב'חקלאות מחדשת'. במפגש עם עידו, עידו יעביר שיעור על ההיסטוריה של החקלאות התעשייתית, מה הוביל את החקלאות לפרקטיקות בנות ימינו, מה הבעיות הנוכחיות בתחום, ומה החקלאות המחדשת מציעה לעולם כעת. בחלק השני של המפגש, נלמד הלכה למעשה איך להכין תה קומפוסט, ליישום בגן הירק שלנו, מאיזה טעויות חשוב להמינע, ואיזה דגשים חשוב להקפיד עליהם כשמיישמים את הפרקטיקה היחסית פשוטה, אך בעלת ניואנסים רבים שהיא יישום תה קומפוסט, על צמחי גן הירק.

    ניצן שפילמן וארז סרלין – 'גן הבית – הרדוף'

    ניצן שפילמן הוא ממורי החקלאות הביודינאמית הותיקים בארץ, ובנוסף בעל נסיון רב בניהול ועבודה של גן ירק יצרני, כיום עובד כחלק מהצוות של 'גן הבית בהרדוף' ארז סרלין – הוא המייסד וחקלאי המוביל בגן הבית בהרדוף אשר הוקם ב-2007. במפגש בגן הבית בהרדוף נפגוש את ארז ונשמע את סיפור ההקמה של גן הבית, ארז מספר על מה הויבל לכך, על הצלחות ואתגרים של חקלאי הרדוף במהלך ה-30 שנים האחרונות, על השאיפה לגידול מזון איכותי וחי באמת, ותובנות מדרך רבת שנים ונסיון. לאחר מכן, נפגוש את ניצן, אשר יפתח לנו דלת לעולם החקלאות הביו-דינמית, גישת חקלאות אשר שואפת לעבודה עם אדמה חיה, ותופסת את החווה כארוגניזם חי. נדבר על מקור הגישה, על התכשירים הנפוצים בה, ועל הלמידה בתחום דרך הניסיון של ניצן לאורך השנים.

    עמרי קינן

    עמרי קינן הוא המייסד והחקלאי של "החווה של קיקו" - חווה אקולוגית, קהילתית וחינוכית. מרכז לחקלאות בת קיימא. גן הירק של קיקו עובדת על שטח של דונם וחצי, בחלקה קסומה וייחדוית בתוך היער של הישוב יעד. קיקו מגדל את גן הירק שלו בפרקטיקת "נו-דיג" או, "שתילה בחיפוי קומפוסט עמוק", קיקו הוא החקלאי היחיד בארץ שעובד כיום בשיטה ייחודית זו. בנוסף הוא מגדל תרנגולות בחווה, ומתנסה בייצור קומפוסט עצמי בקנה מידה קטן. קיקו מוכר את התוצרת שלו בסגנון סלי ירקות לקהילה המקומית וכן בשווקי איכרים.

    בקורס גן הירק היצרני, ניפגש בחווה של קיקו ללמוד על פרקטיקות הגידול הייחודיות שלו, על אופן שיווק התוצרת ונתנסה בעבודה מעשית בחווה.

    מירב כרמי

    מירב היא המייסדת והמנהלת של חוות קיימא נהלל, חקלאות מקומית בשיתוף הקהילה, אשר פועלת ומנוהלת על ידי נשים בלבד. במרץ 2016 הוקמה במושב נהלל חוות "קיימא-נהלל" הנמצאת בלב העמק. חווה בה גדלים וצומחים ירקות ואנשים. החווה קמה במטרה ליצור סביבת עבודה ייחודית לנערות שמצאו בתוכן את האומץ לחפש מציאות אחרת. אנו בחרנו להתמקד במרחב נשי מתוך אמונה שמרחב זה מאפשר הכלה ויצירת קשר ממקום מוגן ומעצים שאחווה נשית יכולה להעניק. בחווה אנו מגדלות יחד ירקות עונתיים ומוכרות אותם ללקוחותינו ושותפינו הקבועים מישובי הסביבה. לתוך עסק פועם ודינמי שכזה משתלבות הנערות כעובדות מן המניין בצוות החווה. חוות קיימא היא עסק חקלאי הפועל במסגרת של עמותה ללא מטרת רווח. "קיימא-נהלל", עמותה לחינוך וחקלאות מקיימים.

    בקורס גן הירק היצרני, נלמד ממירב, על דרכי העבודה, והפרקטיקות לגידול התוצרת, על אופן השיווק של הירקות ועל הייחודיות הכפולה של להיות חווה שפועלת במסגרת מודל של עמותה, וגם כזו שפועלת ומופעלת על ידי נשים בלבד.

    נמרוד ולד

    נמרוד הוא המייסד והחקלאי ב"גינה של נמרוד" – חקלאות אקולוגית, מקומית אורגנית אנחנו חולמים על עתיד בו יהיה מספיק לכולם לתמיד אנחנו מאמינים ש-קטן זה יפה ולאט זה שפוי שאנשים וקהילה הם מה שחשוב באמתו אנחנו פועלים כל יום מתוך כוונה להיות השינוי אותו אנחנו רוצים לראות בעולם! הגינה של נמרוד מטופלת בכלים ידניים על שטח של כ-4 דונם, עם צוות אשר מפעיל את הגינה ואת חנות הגינה, בנוסף נמרוד מייצר סלי ירקות ללקוחות הגינה.

    בקורס גן הירק היצרני, נמרוד ישתף במודל העבודה שלו בגינה, איך עובדים עם צוות באופן יעיל, ועל המודל המשולב לשיווק שלו, בחנות, בסלים ובשווקי איכרים.

    אסף מינינברג | חקלאי ומורה בגינת העץ​

    את המסע שלי במחוזות הקיימות וגידול המזון התחלתי לפני 10 שנים, ומאז הגישה שלי כלפי הלמידה היא שככל שאני נהיה יותר ‘מומחה’ ככה אני גם נהיה יותר ‘תלמיד’, ככל שאני יודע יותר אני מבין שאני יודע פחות, או במילים אחרות, אני בחיפוש, מחקר ולמידה מתמדת, אחת הדרכים הטובות ביותר ללמוד בשבילי היא כמובן ללמד. ב- 10 השנים האחרונות אני מגדל מזון באופן ביתי, קהילתי ויצרני, בין היתר בפרויקטים:
    • הקמה, ניהול ועבודת שדה ב’גינת העץ’ – גן ירק יצרני, מחדש בקנה מידה קטן.
    • ייעוץ וליווי להקמת גני ירק יצרניים.
    • הקמה, ניהול ועבודת שדה ב’אדם ואדמה – חווה לגידול ירקות אורגניים בשיתוף הקהילה’
    • הובלת תחום הקיימות והסביבה במרכזי הפיתוח של אינטל ישראל.
    • עבודה ופיתוח יער המאכל בכפר בן נון.
    • הכשרת מורי פרמקלצ’ר.
    • לימוד ‘גידול מזון וחיים ברי קיימא’ במגוון פלטפורמות.
    • הקמה והובלת גן ירק קהילתי יצרני במודל ייחודי בישוב מעלה צביה בגליל.
    • פיתוח ולימוד מלאכת שימור זרעי מורשת, וביסוס בנק זרעי מורשת מקומי.
    • הקמה וכתיבה לבלוג ‘תודעה בת-קיימא’ – בלוג על חיים אנושיים באקלים משתנה.
    חושב, מהרהר וחוקר נתיבים לעתיד המזון שלנו, ועל יצירת קשר מתחדש – עתיק בין בני אדם לפלנטה.

    החזון שלי

    נגן וידאו

    עלות הקורס

    הקורס מתאים לחקלאים בקנה מידה קטן בתחילת דרכם, לגננים מנוסים אשר רוצים להפוך את התחביב למקור פרנסה, או לשפים אשר רוצים לגדל גן ירק אשר מניב את תצרוכת המסעדה שלהם. הקורס אינו מיועד לגננים חובבים/ביתיים.

    הרשמה מוקדמת

    עד 6.7.23 או עד מילוי הקבוצה
    ש"ח 820 X12
    • קורס גן הירק היצרני | 2023-2024

    הרשמה מאוחרת

    על בסיס מקום פנוי
    ש"ח 915 X12
    • קורס גן הירק היצרני | 2023-2024

    ההרשמה למחזורלמחזור 23-24 נסגרה, לתהליך קבלה למחזור הבא מלאו פרטים

    לאחר מילוי הפרטים תעברו למילוי שאלון אישי, ולאחר מכן ניצור אתכם קשר לתיאום ראיון אישי לקבלה לתכנית.

    שאלות ותשובות | גן הירק היצרני

    שאלות ותשובות |

    • 2 מפגשים בחודש של יום לימודים מלא בגינת העץ 9:00-16:00
    • מפגש חודשי אצל חקלאים בקנה מידה קטן ברחבי הארץ ומומחי תוכן – יום מלא 9:00-16:00
    • מפגש חודשי לשאלות ותשובות בזום – שעה וחצי (מפגש ערב).
    • פורום לשיתוף, החלפת ידע ורכישות קבוצתיות לתלמידי הקורס.
    • עשרות מסמכים, טבלאות ופורמטים לתכנון וארגון שנלמד לעבוד איתם במהלך השנה.
    • אנחנו עובדים על אפשרויות להנחות על רכישת כלי עבודה המתאימים לסוג החקלאות שנלמד.

    הקורס מתאים לחקלאים בקנה מידה קטן שהיו רוצים לשדרג את הפרקטיקות שלהם ולהיפתח לכיווני עבודה ושיווק חדשים. לאנשים אשר היו רוצים לגדל ירקות בקנה מידה קטן לתוצרת ולהתפרנס מזה במשרה מלאה או חלקית, ולשפים או טבחים שהיו רוצים להקים גן ירק אשר תומך את המסעדה או הפעילות שלהם ומספק להם את צרכיהם באופן מלא.

    קורס זה בנוי כהכשרה, כלומר זה לא קורס העשרה, והמטרה שלו היא לתת את כל הכלים לחקלאים בתחילת דרכם לצאת לדרך עם הפרויקט שלהם, כשהם יודעים לגדל ירקות באופן מקצועי, ויש להם את הכלים וההבנה איך לשווק ולהתפרנס מכך.

    תלמידים שישקיעו, יתרגלו ויישמו את הלימוד בקורס ירכשו מקצוע, כחקלאים מחדשים בקנה מידה קטן.

    קורס זה פחות מתאים לגננים חובבים, אם אתם חובבים ורצים להתמקע יותר, בדקו את הקורס שלנו “מגדלים חיים”.

    כן, אנחנו יודעים שקורס זה יכול להיות הוצאה משמעותית לחלק מהמשתתפים, העלות שלו משקפת את מידת ההשקעה, הזמן, והמשאבים שמושקעים בהפקתו, במטרה ליצור קורס ברמה הגבוהה ביותר, ולכן זהו מחירו.

    עם זאת, על מנת להקל על מי שצריך, יש אפשרות לפרוס את התשלום לעד 12 תשלומים, במהלך השנה הקרובה.

    עוד משהו לחשוב עליו בהקשר התשלום, זה שבמידה ומשתתף אכן יישם ויקים גן ירק יצרני משלו, הוא יכול להחזיר את ההשקעה כל מחיר כל הקורס השנתי, ב2-3 שבועות הראשונים של מכירת הירקות (בקנה מידה של 1 דונם, בשטח גדול יותר, אפילו מהר יותר מ2-3 שבועות).

    • פרויקטים מסוג זה דורשים עלויות הקמה שמאד משתנות בכל קונטקסט של מקום, גודל השטח, הערכות שיווק, משאבים וצרכים. לכן לא ניתן לתת מספר, ואם אתן זה יכול להטעות. במהלך הקורס נעבור יחד על כל עלויות ההקמה ועלויות תחזוקה שוטפות וכל אחד ואחת יבנו להם תקציב הוצאות איתו יעבדו במהלך ההקמה, במידה ואתם לפני שלב ההקמה.

    ניתן להתחיל לגדל באופן יצרני על דונם אחד ומעלה. אופי הגידולים, המודל השיווקי והתכנית הכלכלית תיבנה גם בהתאם לגודל השטח, ולכן יהיה הבדל בסוג הגידולים, מודל העבודה ומודל השיווק בין גן של 1 דונם  לגן של 3 דונם לגן של 5 דונם.

    ניתן ללמוד בקורס גם למי שעוד אין גן או פרויקט בפתח. הלימוד במקרה זה ישמש בסיס להקמה עתידית של גן ירק. דגש משמעותי בקורס הוא התנסות ועבודה מעשית בגינה, שתאפשר “להשתפשף” במיומנויות הפיזיות במהלך ימי הלימוד, ולצבור קילומטרז’ של עבודה בידיים.

    זאת לצד הלימוד העיוני אשר מבוסס על חומרים שישמרו אצלכם לשימוש עתידי.

    דילוג לתוכן