גן הירק הביתי

קורס דיגיטלי לגידול ירקות מקצועי וכלכלי בגן הירק הביתי, מבית 'גינת העץ'

לפני 70 שנים לא היה בית פרטי שלא גידלו בו ירקות ומזון לצריכה עצמית .

בעשורים האחרונים הידע נשחק, ומה שהיה עובר מדור לדור הולך ונעלם.

גידול ירקות לצריכה עצמית בחצר הבית זה דבר אפשרי, וזה יכול להיות גם כלכלי.

אנחנו חלק מתנועה שיוצרת מהפכה ומחזירה את הכוח והחופש לידיים שלנו, אנחנו עושים את זה דרך גידול וצריכה עצמית של ירקות בחצר הבית.

קורס דיגיטלי Online

בהנחיית: אסף מינינברג

סילבוס הקורס

מבוא לגידול ירקות ביתי

בפרק זה נכין את התשתית ללימוד של גידול ירקות בבית, הבסיס של הלימוד מתחיל לפני הפרקטיקה והוא בשבילי מתחיל בגישה שלנו לגידול, שעליה אני מדבר בשיעור ‘מבוא לגידול מזון בהשראת המערכות הטבעיות’, וממשיך בהבנה של איפה אנחנו נמצאים? מהי המקומיות שלנו? ואיך העונות והאקלים משפיעים עלינו בתור מגדלי ירקות.

שיעורי הפרק:

  • ברוכים הבאים
  •  גידול מזון בהשראת המערכות הטבעיות
  • על העונות והאקלים בארץ
  • כלי עבודה

תכנון

בפרק התכנון אני מתחיל מרקע וסקירה קצרה לגבי מה שאני נוהג לקרוא לו ‘תכנון כללי’, שזה התפיסה הכללית לגבי תכנון הגינה או תכנון נוף, ואני משתף את רעיון התכנון ב-7 שנים ככלי מחשבה לקראת התכנון הספציפי יותר לחורף ולקיץ.

לאחר מכן יש לנו שני תהליכי תכנון ספציפיים אחד לעונת החורף ואחד לעונת הקיץ. בכל אחד מהשיעורים האלה, אני מנחה אתכם בתהליך שבסופו אפשר לצאת עם תכנית גידולים לגינה שמתאימה לצרכים שלכם ולכדאיות הגידולים בשטח הגינה הביתית.

בנוסף בפרק זה נדבר על מרווחי שתילה, מה הם אומרים? למה הם חשובים? ומהם המרווחים הרצויים? ונדבר על שילובי ירקות בערוגה, איך לשלב נכון בין ירקות שונים על מנת להנות מיותר תוצרת, ותוצרת “בין העונות”.

שיעורי הפרק:

  • הכנות לתכנון
  • תכנון כללי לגן הירק
  • תכנון גן הירק לעונת החורף
  • תכנון גן הירק לעונת הקיץ
  • מרווחי זריעה ושתילה
  • שילובי ירקות בערוגה

שתילים

הסיבה העיקרית שחשוב לי לדעת לגדל שתילים איכותיים בעונת החורף, היא שבקנה מידה שאני עובד, זה חוסך לי כמה אלפי שקלים בעונה, בקיץ הסיבה העיקרית בשבילי היא לגדל זנים שלא ניתן למצוא במשתלות, לרוב הגננים הביתיים הסיבה העיקרית תהיה היכולת ללגדל הרבה מחזורים במהלך העונה ללא הצורך לנסוע כל שבוע או שבעויים למשתלה, מה שיחסוך כמה מאות שקלים בעונה והרבה זמן ונסיעות. חוץ מזה יש עוד כמה סיבות טובות ללמוד איך לגדל שתילים איכותיים במרחב הגינה הביתי.

בפרק זה אני מדבר על הבסיס של הכנת השתילים, למה להכין שתילים? ומהם התנאים החשובים שנצטרך לשמור עליהם אם אנחנו רוצים לייצר לעצמנו את השתילים שלנו. אני מסביר ומדגים את החלק המעשי של הכנת השתילים והטיפול בהם לאחר מכן, כמו כן אני משתף את המתכון שלי להכנת שתילים מיטבית.

שיעורי הפרק:

  • הכנת שתילים – תאוריה ועקרונות
  • הכנת שתילים – פרקטיקה ומתכון

אדמה וערוגות

בפרק אדמה, אני נותן רקע קצר למונח ‘אדמה חיה’, איך אני מתייחס אליו וחושב עליו, מה זה בכלל אומר? אני משתף מחשבות בנושא ומציע כמה עקרונות עבודה פרקטיים שיאפשרו לנו לגדל באופן שגם שומר וגם עוזר לטפח את החיים באדמה. בנוסף, אני מדבר על ומדגים איך לבצע, את בדיקות האדמה הפשוטות והביתיות שניתן לעשות בכל בית.

בפרק הזה אני גם מסביר ומדגים איך אנחנו “מקימים ערוגה” בפעם הראשונה, ואיך מחדשים ערוגות בין הגידולים. לצערי ולשמחתי אין מתכון אחד או דרך אחת שבה אני מתייחס לכל הערוגות, ובפרק אני מסביר למה לא כל הערוגות נולדו שוות, ומדגים איך להתייחס לערוגה בכל עונה.

שיעורי הפרק:

  • מבוא לאדמה חיה
  • בדיקות אדמה ביתיות
  • הקמת ערוגה מאפס
  • חידוש ערוגות בכל עונה

הזנה והשקיה

בפרק זה נלמד איך לייצר בעצמנו את החומרים שיעזרו לנו להזין את הצמחים שלנו בחומרי ההזנה שהם זקוקים לו, נבין מתי להשתמש במה שאנחנו מייצרים ומתי להיעזר בחורמים מבחוץ. את זה אני עושה בשיעור הכנת קומפוסט ושיעור הכנת הומוס.

בפרק המים וההשקיה אני נותן סקירה כללית לגבי עולם ההשקיה, מסביר את העקרונות שחשוב שנבין כדיי להשקות את הצמחים שלנו בצורה יותר טובה, ומהו בעצם תפקיד הגנן בהקשר ההשקיה.

השקיה הוא אחד הנושאים שפעמים רבות מרתיע גננים ביתיים רבים, לפעמים בגלל הדאגה שלא נדע בדיוק כמה ומתי להשקות, ולפעמים כי התקנה של מערכת השקיה אוטומטית נראית כמו משהו מסובך ולא נגיש. בשיעור ההשקיה אני מדבר על העקרונות של השקיית הצמחים, ובעיקר איך להבין בהקשר האישי והעונתי, מתי להשקות וכמה? מה הפרמטרים המשפיעים על ההשקיה, ומה חשוב לזכור. חשוב לי בפרק הזה לעזור להבין את הבסיס של ההשקיה כדי שתוכלו לנהל את ההשקיה שלכם מתוך הבנה אמיתית ולא מתוך מתכון כזה או אחר להשקיה, כי אין דבר כזה. בנוסף, בפרק אני מדגים איך להתקין מערכת בסיסית, מהמעלה ועד המורד.

שיעורי הפרק:

  • הכנת קומפוסט ביתי
  • הכנת הומוס ביתי
  • השקיה לגן הירק

תחזוקה וטיפול

אני חושב שאחת המילים הכי פחות אטרקטיביות שנדרשות הכי הרבה בחיים שלנו היא ‘תחזוקה’.
אין כמעט משהו שאנחנו עושים בחיים שלנו שאנחנו לא צריכים לתחזק אם אנחנו רוצים לשמור עליו לאורך זמן. הגוף שלנו, התזונה שלנו, מערכות היחסים שלנו, התודעה שלנו, היצרתיות שלנו, המקצועיות שלנו, העבודה שלנו, הבריאות שלנו, הכלים שלנו, הכל הכל דורש תחזוקה.

למרות זאת, אנחנו חיים בתקופה של התחדשות מהירה, הכל משתנה מהר כל הזמן, ולפעמים אם יצרנו משהו בחיים שלנו, יותר קל להתחיל משהו אחר וחדש מאשר לתחזק את מה שהתחלנו, וככה הדברים מתחלפים. בטריטוריה של גידול מזון ביתי, הרבה פעמים התנועה דומה. בתחילת העונה, בסתיו, מכינים את הערוגות, מתכננים את הגינה, מוסיפים קומפוסט, שותלים, זורעים, מתלהבים, מצלמים, יש תחושה של משהו חדש, אבל אז מה? מה קורה לאורך העונה? איך שומרים על הגינה מניבה? איך שומרים על הגינה יפה? מה חשוב? והאם התחזוקה צריכה להיות מאמץ גדול ומתיש, או שהיא יכולה להיות נעימה, חכמה ומחברת?

בפרק זה אני מלמד את הגישה שלי לתחזוקה בגן הירק בחורף ובקיץ, משתף עקרונות וכלים מעשיים שיעזרו לכם לתחזק את הגינה ברמה גבוהה מה שיאפשר גם תוצרת רציפה לאורך העונות השונות.

שיעורי הפרק:

  • תחזוקה בגן הירק בחורף
  • ניהול עשביה
  • הגנת הצומח (התמודדות עם מחלות ומזיקים)
  • תחזוקה בגן הירק בקיץ
  • התמודדות עם מזג אויר קיצוני

שימור זרעי מורשת

בשיעור שימור זרעיו מורשת אני נותן פתח והצצה לעולם המופלא והרחב של שימור הזרעים. בשיעור אני מסביר מה זה בכלל אומר זרעי מורשת, מהם סוגי הזרעים השונים, ומהם העקרונות הרוחביים לשימור זרעי מורשת.

שימור זרעים זה מיומנות ומקצוע בפני עצמו, ובקורס זה אני מספק הצצה לעולם הזה וכלים ועקרונות שאיתם יהיה אפשר לצאת לדרך בתור משמרי זרעים מתחילים.

שיעורי הפרק:

  • שימור זרעי מורשת

גידולי חורף – לימוד מזרע עד קטיף של כל גידול וגידול

בחלק זה של הקורס הקדשתי שיעור מיוחד לכל ירק וירק שאנחנו מגדלים בעונת החורף (בכל עונה בחרתי את הגידולים המובילים שלי ועליהם הרחבתי). בשיעורי הירקות השונים אני נותן טיפים ספציפיים ופרוטוקול גידול לכל ירק וירק, מרווחי שתילה, זמן הגידול, דגשים מיוחדים, אתגרים בגידול, אופי הטיפול ודרך הקטיף. לפעמים גם טיפים למטבח.

שיעורי הפרק:

  • גזר
  • סלק
  • צנונית
  • רוקט
  • חסה
  • שמיר
  • פטרוזיליה
  • כוסברה
  • קייל
  • מנגולד
  • תרד
  • באק צ’וי
  • בצל ירוק
  • עירית

גידולי קיץ – לימוד מזרע עד קטיף של כל גידול וגידול

בחלק זה של הקורס הקדשתי שיעור מיוחד לכל ירק וירק שאנחנו מגדלים בכל עונה (בכל עונה בחרתי את הגידולים המובילים שלי ועליהם הרחבתי). בשיעורי הירקות השונים אני נותן טיפים ספציפיים ופרוטוקול גידול לכל ירק וירק, מרווחי שתילה, זמן הגידול, דגשים מיוחדים, אתגרים בגידול, אופי הטיפול ודרך הקטיף. לפעמים גם טיפים למטבח.

שיעורי הפרק:

  • עגבניות מורשת/שרי
  • מלפפון
  • קישוא
  • חציל
  • פלפל
  • בזיל
  • תרד מלבר

מבנה הקורס

עם ההצטרפות לקורס תפתח בפניכם ספריית הוידאו של הקורס הכוללת 45 שיעורים, 8 שעות צפיה, של שיעורים ממוקדים, כל שיעור באורך של בין 5-25 דק’.

 

IMG_20220308_073051
DSC_0560
מתן לאור בית לחם הגלילית
IMG_20220602_180950

עם מה תצאו מהקורס

בוגרות הקורס גן הירק הביתי משתפות

תלמידים של אסף ממגוון קורסים נוספים מספרים

דניאל הרשקוביץ

הקורס של אסף הוא מהבחירות הטובות שעשיתי בחיים, זה מתנה לחיים לכל אדם שרוצה ליצור לעצמו שגרת חיים קרובה לאדמה שמאפשרת להתפרנס. אסף מורה מיוחד, עם עומק ודיוק שמייצר השראה, הוא מעביר ידע בצורה נגישה ברורה ונעימה שגרמה לי לשמור על מיקוד לאורך השנה. מעבר למילים יש גם המון פרקטיקה שזה כמו הסודות הקטנים שהופכים אדם ליעיל פי כמה, וזה זהב בעולם החקלאות כי חוסכים בזמן, אנרגיה וכסף. בנוסף בקורס יש נטוורקינג לשיתופי פעולה עתידיים. סך הכל קורס מקיף ומעולה לאדם שרוצה לגדל בצורה יצרנית.

גלעד גורל - חקלאי מגינת "עשב לימון" בבית לחם הגלילית

בכנות, הקורס הזה היה המסגרת הכי מדוייקת שהגעתי אליה בחיי. בשנים האחרונות פיתחתי תשוקה גדולה לגידול ירקות, וההתעמקות בפרקטיקות גידול שהן גם מקיימות ברמה האקולוגית וגם ברמה הכלכלית הלהיבה אותי בכל מפגש. לאורך הקורס יישמתי את הידע שנצבר בגן ירק משלי שכבר הניב שפע ירקות לדוכן שבועי במהלך הסתיו-חורף ולקייטרינג שלי ושל זוגתי. הלוואי וגם במחזור הבא יגיעו לקורס של אסף האנשים הנכונות, שיקימו גני ירק משלהם.ן ונייצר ביחד חקלאות אחרת, בעיניי טובה יותר.

אפרת הרלב – מובילה את גן הירק בחוות רום

פעם בשבוע בקעתי מהבועה שלי ומזרם החיים השוצף ולקחתי לי יום ללמוד משהו שמזמן רציתי להבין אותו מעבר לרמה האינטואיטיבית. פגשתי קבוצה כל כך מתוקה של אנשים ויחד היה תומך לגדול כל אחד בדרך שלו. קיבלתי המון בטחון בלהיות חלק מקבוצת אנשים שכולם בשלבי בנייה פיזית או רוחנית של הגינה שלהם. הלמידה בקורס יחד דרך הגוף היא יקרה מפז, היום אני מבינה שהיא נדבך מאד משמעותי בביטחון שנבנה לי להקים גן ירק משלי. אסף מעביר את הידע מהמסע שלו בהמון ענווה ומתוך ניסיון עשיר (לא רק בגידול ירקות), הענווה ללמד את מה שעובד לו ולא כאמת אחת, לי זה אפשר מאד להתמסר ליידע ולחכמה שזרמו ממנו. אסף עודד אותנו לצייר לנו את הגינה שלנו במידות שלנו ובייחודיות שלנו. החלק בקורס בו סיירנו בגינות ירק ברחבי הארץ היה גם הוא חלק מרגש, ששוב אמר לנו, יש הרבה דרכים לגדל ירקות ולחיות את אורך החיים הזה של קרבה לאדמה, תהיו קשובים לעצמכם ותבחרו. אני כל כך שמחה שבחרתי להגיע לקורס השנה ויצאתי לנשום ולפגוש אנשים מעוררי השראה.

אבישג קופלמן בחר - Off Roads Living

ההחלטה להרשם לקורס של רוני ואסף נעשתה באמצע הלילה, אחרי שהתגלגלתי לערוץ היוטיוב הנהדר של השניים. שיחת טלפון קצרה בבוקר שלמחרת וזהו… אני בפנים! תודה רוני ואסף על ההזדמנות ללמוד משניכם ומשלל מורים לאורך הדרך. העשרתם את הידע שלי באינספור נושאים, גדולים וקטנים. דיוקים כאלה שמצליחים להפיל את האסימון גם אחרי 4 שנות גינון בגינת הירק המשפחתית שלנו. תודה רבה על המרחב שיצרתם שמאפשר רווחה רגשית גדולה אחת לשבועיים. תודה על הידע, הפרקטיקה והמטבח העשיר. תענוג של ממש ומומלץ בחום רב! אבישג קופלמן בחר

אבי כהן

קורס גידול ירקות? אני? אז כן, גם אני, אחרי כמה דונמים של ירקות אורגניים שגידלתי שמח שנרשמתי ל מגדלים חיים. מה שמשך אותי לקורס זו תשומת הלב לפרטים שהייתה ניכרת בכל והאמת, זו הייתה רק ההתחלה. מצאתי מקום מיוחד ואנשים עוד יותר. אסף מלמד את הדרך בצניעות ובשקט ורוני מתבלת אותה בריחות העונה. רכשתי עוד ידע וכלים, שיטות ומתכונים ששולבו יחד באופן טעים ומזין. הכרתי עוד אנשים שפשוט אוהבים כמוני לגדל, לבשל ולאכול ירקות. הקצב של הקורס, הנוכחות הצבעונית והדוממת של עונות השנה בגינה והמתכונים העונתיים שליוו את הכל גרמו לי בכל פעם לחזור הביתה, לדייק את מה שאני רוצה מהגינה הפרטית שלי ולגלות בכל פעם מחדש כמה זה כיף לגדל, לבשל, לאכול ולחלוק את השפע של האדמה.

אסף מינינברג | חקלאי ומורה בגינת העץ​

את המסע שלי במחוזות הקיימות וגידול המזון התחלתי לפני 10 שנים, ומאז הגישה שלי כלפי הלמידה היא שככל שאני נהיה יותר ‘מומחה’ ככה אני גם נהיה יותר ‘תלמיד’, ככל שאני יודע יותר אני מבין שאני יודע פחות, או במילים אחרות, אני בחיפוש, מחקר ולמידה מתמדת, אחת הדרכים הטובות ביותר ללמוד בשבילי היא כמובן ללמד.

ב- 10 השנים האחרונות אני מגדל מזון באופן ביתי, קהילתי ויצרני, בין היתר בפרויקטים:

  • הקמה, ניהול ועבודת שדה ב’גינת העץ’ – גן ירק יצרני, מחדש בקנה מידה קטן.
  • ייעוץ וליווי להקמת גני ירק יצרניים.
  • הקמה, ניהול ועבודת שדה ב’אדם ואדמה – חווה לגידול ירקות אורגניים בשיתוף הקהילה’
  • הובלת תחום הקיימות והסביבה במרכזי הפיתוח של אינטל ישראל.
  • עבודה ופיתוח יער המאכל בכפר בן נון.
  • הכשרת מורי פרמקלצ’ר.
  • פיתוח ולימוד מלאכת שימור זרעי מורשת, וביסוס בנק זרעי מורשת מקומי.
  • הקמה וכתיבה לבלוג ‘תודעה בת-קיימא’ – בלוג על חיים אנושיים באקלים משתנה.

חושב, מהרהר וחוקר נתיבים לעתיד המזון שלנו, ועל יצירת קשר מתחדש – עתיק בין בני אדם לפלנטה.

החזון שלי

צפו בשיעור לדוגמה >>

עלות הקורס ומסלולי הצטרפות

שאלות ותשובות | גן הירק הביתי - קורס דיגיטלי

שאלות ותשובות |

מתאים לגננים חובבים שמגדלים גן ירק בשנים האחרונות ורוצים לגדל באופן יותר מקצועי, לאנשי מטבח וקולינריה שרוצים לגדל למטבח שלהם תוצרת עונתית ואיכותית מהגינה, ולאנשים שרוצים לגדל גן ירק ביתי, איכותי ומשגשג ומעולם לא עשו זאת לפני ורוצים להתחיל באופן הכי מקצועי שיש.

הקורס מכוון לגידול ירקות באדמה בחצר ביתית, למי שמעוניין לגדל את כל או רוב התוצרת שלו בעצמו באופן שהוא גם כלכלי.

זו המטרה שלנו, יחד עם זאת מדובר במאמץ משותף, שלנו ושלכם.

אנחנו ניתן את הידע במסגרת הקורס באופן נגיש וברור.

על מנת באמת להצליח להגיע לרמה מקצועית בגידול תידרשו להשקיע זמן נוסף מעבר לזמן הצפייה בקורס בתרגול וצבירת ניסיון.

הקורס הוא לא קורס חובבני ומכוון לעזור לאנשים שיש להם את התנאים ההתחלתיים לגידול ירקות לקחת את המיומנויות שלהם לשלב הבא.

– רצון ומחויבות לתהליך למידה ותרגול בפועל.

– שטח אדמה (גינה) של 20 מ”ר ומעלה, אשר מקבל שמש ישירה 6 שעות ומעלה במהלך היום.

– לפחות יום בשבוע בו אפשר להשקיע בין 1-2 שעות בטיפול ותחזוקה של גן הירק.

הידע שאסף מעביר מבוסס על מחקר וניסיון רב שנים בגידול יצרני וביתי. בין הבוגרים של הקורסים של אסף ישנם גננים מנוסים ומורים בתחום גידול המזון, על פי העדויות שלהם הקורס תרם להם הרבה, אפשר התמקצעות נוספת, והעניק פרספקטיבה חדשה.

לא, הקורס מיועד למגדלים שיש להם גינת קרקע של 20 מ”ר ומעלה שמיועד לגן ירק לתוצרת לצריכה ביתית.

אנחנו מתכננים להפיק קורס למגדלים במרפסות ועציצים במהלך 2023.

מחיר הקורס מגלם בתוכו את ההשקעה שלנו בבנייה של הקורס ותחזוקה שלו ברמה גבוהה מאד, וכן את הערך שהוא יכול להביא לחיים ולהתפתחות מי שנרשמים ועושים את הקורס.

יחד עם זאת, חשוב לנו מאד שהידע הזה יהיה נגיש גם למי שהיום לא מתאפשר לו לשלם את המחיר המלא.

אנחנו יודעים שאנשים נמצאים במגוון יכולות כלכליות שונות ולכן מציעים בכל מחזור מספר מלגות, בכל מחזור נחלק מספר מלגות מלאות, ומספר מלגות חלקיות.

להגשת מועמדות למלגה מלאו פרטיכם ומלאו את השאלון באיזור המיועד.

אנחנו מציעים מספר מלגות, למי שיוכל להשתמש בידע הזה ולעשות עוד טוב לאדמה ולסביבה ולא יכול כעת לשלם את מחיר הקורס המלא

אם אתם מרגישים שהקורס מאד מתאים לכם, אך לא מתאפשר לכן לשלם כרגע את המחיר המלא, אנחנו מזמינים אתכן להגיש בקשה למלגה מלאה או מלגה חלקית, בכל מחזור נבחן את הבקשות, ונחלק מספר מלגות מלאות ומספר מלגות חלקיות.
להגשת מועמדות למלגה מלאו פרטיכן ותעברו למילוי שאלון.

דילוג לתוכן