ימים חמוצים וטובים – מתכון ללימון כבוש ולימונצ’לו ביתי

ימים חמוצים
נכון, אלו רק לימונים וקשה לומר שהפרי זכה בתהילה כלשהי במרוצת השנים, אבל הוא בהחלט הכרחי במצבים מסויימים למשל כשמכינים סלט או טחינה. וגם, לימון מוסיף המון, וגם, אפשר להפיק ממנו לא מעט דברים מיוחדים שיעשו את ההבדל הקטן ויקפיצו את הטעם בכל ארוחה. ביקשתי מאבא שלי, מומחה גדול ללימונים (ועוד כמה דברים), להראות לי איך הוא כובש אותם ואחר כך ללמד אותי איך הוא מכין לימונצ’לו. שני מתכונים פשוטים ביותר, ועם זאת יש להם אופי מאתגר – צריך לחכות. “אוכל טוב לוקח זמן”, אבא אומר, וכשאני מודיעה לו מיד שהמשפט הזה ייכנס לפוסט הוא מתחיל לעוף על עצמו וממשיך: “וחומרי גלם טובים, ואהבה, וסבלנות…” אם כן, הפוסט יהיה בנוי משני חלקים, חלק א’ של ההכנה אותו תקראו היום, וחלק ב’ של התוצאות וההמשך אותו תקראו בעוד כמה שבועות …
לימונים כבושים – Basic version
חומרים: * לימונים יפים בגודל בינוני, לפי הכמות הרצוייה. אני עשיתי צנצנת גדולה, בערך שני קילו לימונים. * מלח גס
יום 1: שוטפים את הלימונים. בכל לימון חותכים שלושה חריצים עד עומק 3/4, ובכל חריץ טומנים רבע כפית של מלח גס.
(הידים של אבא)
סוגרים את הלימון ומניחים בתוך צנצנת בצורה צמודה אך לא דחוסה מדיי.
יום 2: המלח הוציא ללימונים את המיץ, מה שגרם להצטמקות שלהם, וליצירת חלל בראש הצנצנת. מוסיפים לימונים כמו ביום הראשון, חורצים חריצים וממלאים ברבע כפית מלח, עד שהצנצנת מתמלאה שוב, אך לא לדחוס יותר מדיי אלא פשוט מה שנכנס שם.
​ יום 3: אותו דבר, הלימונים יוציאו נוזלים, ויצטמקו שוב – נמלא את החלל בלימונים ממולחים נוספים.
יום 4: ממלאים שוב עד אפס מקום. זה ייראה כך:
לימונצ’לו – Simple and Good
חומרים: * 8-9 לימונים בינוניים. חשוב שהקליפה תהיה יפה וטריייה * 3 תפוזים * 1 ליטר אלכוהול נקי, 96.6%
בעזרת קולפן מגרדים מהלימון קליפות דקות, בלי לגלוש אל החלק הלבן והמריר שבעומק הקליפה. עושים כך גם עם התפוזים – מורדים את הקליפות בעדינות. מניחים את הכל בתוך הצנצנת.
מוסיפים את האלכוהול, וסוגרים. יש לוודא שהצנצנת אטומה לחלוטין, בכדי למנוע התנדפות לא רצוייה של אלכוהול.
עכשיו מחכים, לפחות חודש, ושומרים במקום קריר ויבש.
הוראות להמשך יינתנו בחלק ב’… בעוד חודש.
* את הלימונים הערומים שנותרו כדאי מיד לסחוט כי אחר כך הם מתקשים מבחוץ ונשברים. חברה טובה אמרה לי שאם משאירים את הגרעינים בתוך המיץ, הוא נשמר לאורך יותר זמן. וכמובן, ניתן לחלק למנות קטנות ופשוט להקפיא.
* אני יודעת, לא לכולכם יש לימונים על העץ. לא נורא, לכו לקטוף או לקנות.
אז חיכינו וחיכינו ויצא שעבר לו זמן מה והלימונים הכבושים צעקו “הצילו” מתוך הצנצנת, והלימונצ’לו גם הוא הראה סימני בשלות משלו. אז הכנתי אותם…
אז הנה, קבלו את חלק ב’ של מבצע הלימונים הגדול והארוך, שמסתיים כמובן ביציאת מצרים, ובאכילה משמחת.
חג שמח!
לימונים כבושים אה-לה אבא
מה צריך + חמישה לימונים כבושים שישבו לפחות חודש בצנצנת. למתכון הבסיסי ראו פוסט חלק א “ימים חמוצים 23.1.14” + כוס עשבי תיבול ירוקים + כוס זיתים משובחים, רצוי ביתיים + שלוש שיני שום טרי + חצי כוס שמן זית + תבלינים: פלפל שחור, פלפל אדום או צ’ילי, כמון + צנצנת נאה ורחבה
מוציאים את הלימונים הכבושים מהצנצנת – הם רכים וחלקלקים ומבריקים. פותחים את החריצים ומוציאים את הגרעינים בקלות. חותכים לחתיכות של 1.5 סמ לערך. מוציאים מהזיתים את הגרעינים וחותכים גס. שוטפים את עשבי התיבול הירוקים. כאן אפשר לשחק ממש לפי הטעם – אני למשל חולת כוסברה, ויש אנשים שכוסברה עושה אותם חולים, אז אין בעיה לבחור: פטרוזיליה / טימין / אורגנו / עירית / רוקט / בזיליקום. העיקר שיהיה טרי וירוק וכדאי ורצוי לשלב כמה סוגים. קוצצים גס. מקלפים את שיני השום ופורסים לפרוסות דקות. מכניסים הכל לצנצנצת ומוסיפים את שמן הזית והתבלינים. מערבבים עם כף, ובעזרת סטיק טוחן טוחנים קלות, לא באופן מלא, כדי שיישארו חתיכות עסיסיות ולא יהפוך לנו לעיסה דחוסה.
אופן ההכנה:
חותכים את הלימונים הכבושים
מגלענים את הזיתים וחותכים גס
אחרי שהכנסנו הכל לצנצנת, מוסיפים את שמן הזית
טוחנים קלות תכולת הצנצנת עם הסטיק
אחלה
אז מה אפשר לעשות עם זה? הכל, בעצם. זה ממש כמו חומר גלם תבליני, שניתן להוסיף לסלט, לתבשילים, לסנדויץ’ שווה, והולך מעולה ברוטב שלפסה.
לימונצ’לו
כאן אין חוכמות. הלימוצ’לו חייב מינימום חודש ל”מנוחה” בצנצנת. כל שבוע נוסף יקפיץ את התוצאה הסופית. הלימונצ’לו הזה שכב בצנצנות בערך חודשיים וחצי. להשלמת המשקה צריך מים וסוכר. שימו לב לכוכביות – זהו עדכון של איך אני מכינה כיום את הלימונצ’לו, בצורה יותר מתחשבת בסביבה.
ממיסים 400 גרם סוכר* בקבוק ליטר וחצי של מים מינרלים**, זה לא צריך להגיע לרתיחה, אך יש לוודא שכל הסוכר נמס היטב בתוך המים תוך כדי ערבוב. מצננים את המים, ומעל מסננת שופכים את תכולת הצנצנת, המסננת תאסוף את קליפת הלימונים – אנחנו לא צריכים אותם יותר. מערבבים את הנוזל היטב ובעזרת משפך מחלקים לבקבוקים.
*(כאן במתכון הישן השתמשתי בסוכר לבן אך אפשר להשתמש בסוכר קנים אורגני שהוא פחות מעובד)
**כאן במתכון הישן השתמשתי במים מינרלים אבל היום כשאני יותר מודעת ומנסה לצמצם את הנזק של פסולת – אני משתמש במי גשמים שאני אוספת בקערות ומסננת בחיתול בד.

נעים להכיר, רוני :)
מזה כ-10 שנים, אני נמצאת במחקר מתמשך בתחום התזונה העונתית, הבישול העונתי, הטבעי והמקומי, ומקדישה את רוב הזמן שלי בהעמקת הקשר ביני לבין הטבע והחיים.

קראו עוד…

פוסטים אחרונים

קבלו עדכונים ראשונים

הכניסו את כתובת המייל שלכם לעדכונים מכף עץ

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן